70 dieren gered uit een massagraf nabij Kortrijk

Op dinsdag 21 december belde ik Animeaux en péril voor hulp. Ik werd geconfronteerd met een extreem geval van verwaarlozing van konijnen en cavia’s in Harelbeke, nabij Kortrijk.

Onder begeleiding van de politie ontdekten we smerige omheiningen en krappe hokken in wat een poging lijkt te zijn geweest tot een educatieve boerderij. Gezien de situatie besloot de politie om onmiddellijk alle aanwezige dieren in beslag te nemen en moesten maar liefst 7 sanctuaries worden opgeroepen voor verzorging.

De plaats was een spookstad, kooien en omheiningen zijn verward tussen oude houten planken en andere zelfgemaakte hutjes.

We moesten slalommen tussen en over het afval om bij de dieren te komen. De omheiningen waren een smerig mengsel van modder, uitwerpselen, kapotte planken, niemand had drinkwater, de levenden moesten samenleven met de lijken.

Moeder konijnen zaten in kooien die hun onder dwang gevoede, stijve lichamen nauwelijks kunnen bevatten.

Andere vrouwtjes werden ontdekt in kleine hokken met hun nesten. In een van hen overleefden de moeder en twee babies op de lijken van andere recent overleden jongen.

Stukjes brood en een paar wortels werden hier en daar gegooid, als een zielige poging van de eigenaar, totaal ongeïnteresseerd in zijn dieren, om de ernstige nalatigheid waaraan hij schuldig is te verbergen.

Terwijl we door de faciliteiten liepen, ontdekten we overal bosjes haar en botten. Dit waren de lijken van konijnen en cavia’s die het niet overleefden. De overblijfselen van de dieren vertonen verschillende stadia van ontbinding, wat zonder al te veel twijfel suggereert dat de situatie al enkele weken of zelfs maanden aan de gang is.

70 overlevenden werden geëvacueerd naar 7 sanctuaries: DaisyFields, Animeaux en Péril, Le Rêve d’Aby, Equi’Chance, Help Animals, Au bonheur animal, Lucky Stars en Tabula Rasa.

Alle overlevende konijnen hebben oormijt. Hun klauwen zijn lang en ze zijn vuil. Drie van hen hebben een vestibulair syndroom (neurologisch probleem), waarvan er één waarschijnlijk wordt veroorzaakt door wormen in de hersenen.

Een ander konijn heeft een tumor die zijn hele linkerkant bedekt. Hij werd onmiddellijk naar een gespecialiseerde kliniek gestuurd, vergezeld van twee anderen, die extreem zwak en mager waren.

Mishandeling van konijnen is een feit. Ze worden gebruikt voor de fokkerij, er wordt op hen gejaagd, ze worden gebruikt voor vlees en ze worden gebruikt als proefdieren. Ondersteun dit niet.

De sanctuaries zijn overvol met konijnen. Mensen kopen ze omdat ze schattig zijn en dumpen ze 6 maanden later omdat ze ‘te veel zijn om mee om te gaan’.

Daisyfields nam 7 cavia’s op. Ze hebben oormijt, schimmel en ooginfecties.

Help ons alsjeblieft om voor ze te zorgen en ze een tweede kans in het leven te geven. Ze verdienen het zo hard.

Overweeg alsjeblieft om te doneren voor hun zorg.

%d bloggers liken dit: