Het verhaal van Mammie, Lucy & Billie

Mammie werd gebruikt voor de kweek en werd aan ons afgestaan toen ze teveel gezondheidsproblemen kreeg.
Mammie heeft zware artrose, ze krijgt zware pijnstilling in afwachting van haar operatie. Haar zwangerschap was een zware klap op haar gezondheid en we hebben alles gedaan om het haar zo comfortabel mogelijk te maken.

Op 14 maart werden haar twee dochtertjes Lucy en Billie geboren. Mammie heeft, tot de verbazing van de veearts, de geboorte helemaal zelf gedaan.

Door jaren intensieve kweek, is één van mammies uiers volledig op. We geven Billie en Lucie extra flesjes. De eerste weken om de 2uur, ook ‘s nachts, later om de 3 uur.

De eerste week naar de geboorte, is Mammie volledig gecrasht. Ze werd melkziek en kon niet meer opstaan. Elke 2 uur gaven we haar extra glucose en elektrolyten. ‘s Ochtends, ‘s middags en ‘s avonds hielpen we haar bij het rechtstaan. Dat was niet gemakkelijk, Mammie weegt 80 kg.

Na intensieve zorgen knapte Mammie na 2 weken weer helemaal op en konden we haar voor het eerst zien genieten van haar 2 prachtige lammetjes.

Het was mooi om te zien hoe Mammie en haar lammetjes elkaar aanvoelden en samen speelden en rustten. Het was duidelijk dat ze een sterke band hadden en dat de lammetjes zich op hun gemak voelden bij hun Mammie. Schapen zijn echte familiedieren, dit gezinnetje zal dan ook voor de rest hun leven bij elkaar blijven in onze sanctuary.

Helaas is het lot van de meeste lammetjes in de vlees- en zuivelindustrie niet zo gelukkig als dat van Mammie en haar lammetjes. In de meeste gevallen worden lammetjes al snel na de geboorte bij hun moeder weggehaald.

Lammetjes die bestemd zijn voor de vleesindustrie worden vaak op jonge leeftijd geslacht, meestal tussen de 3 en 6 maanden oud. Deze lammetjes worden gefokt om snel te groeien en zijn daarom vaak erg vatbaar voor ziektes en aandoeningen. Ze worden opgehokt in krappe ruimtes en krijgen vaak niet de zorg en aandacht die ze nodig hebben.

Lammetjes in de zuivelindustrie worden vaak niet veel langer bij hun moeder gelaten dan die voor de vleesindustrie. Meestal worden ze binnen enkele dagen of weken weggehaald en in een aparte ruimte geplaatst. Hun moeder wordt gemolken om melk te produceren voor menselijke consumptie en de lammetjes worden gevoed met kunstmelk of andere vervangende producten. Bokjes worden geslacht, ooien gaan dezelfde trieste toekomst tegemoet als hun moeder.

Het is triest om te bedenken dat de meeste lammetjes in de vlees- en zuivelindustrie geen kans krijgen om een ​​gelukkig leven te leiden zoals Mammie en haar lammetjes. Het is belangrijk om bewustzijn te creëren over deze praktijken en alternatieve oplossingen te vinden die dierenwelzijn waarborgen.

Wil je graag stoppen met zuivel of vlees? Onze collega’s van Bevegan en Animal Rights helpen je graag op weg met heerlijke recepten en gemakkelijk vindbare alternatieven.

%d